Nisu održali ni jednu sjednicu – Parlamentarci za nerad primali plate od 7.000 KM i uskoro će na godišnji

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović sutra će razmatrati potvrđivanje rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018. godinu, a koja se odnose na dva zastupnika.

 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja (6. decembar 2018. godine) do danas nije održao nijednu sjednicu. Kako smo ranije pisali, državni parlamentarci uprkos nezasjedanju redovno su primali plaće i ostale naknade čak i u iznosu od 7.677 KM, piše “Klix.ba“.

 

Kako s plaćom idu pravo na godišnji odmor, a u tom kontekstu zakon se mora poštivati, predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto i njeni zamjenici odlučili su da na sutrašnjoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH razmatraju potvrđivanje tri rješenja o korištenju drugog dijela godišnjeg odmora za 2018. godinu.

 

Riječ je o potvrđivanju rješenja za zastupnici Aidu Baručiju od 16. maja 2019. godine i dva rješenja koja se odnose na zastupnika Damira Arnauta i to od 21. maja 2019. godine i 24. maja 2019. godine. Ruku na srce, Arnaut je uprkos tome što se državni organ zakonodavne vlasti već mjesecima nalazi u potpunoj blokadi bio zasigurno najaktivniji parlamentarac u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. On je samo u periodu od 6. decembra 2018. godine do 6. maja 2019. godine imao 111 aktivnosti u PSBiH, dok je zastupnici Baručija, u istom vremenskom periodu, imala samo jednu aktivnost.

 

Uprkos tome što se većina parlamentaraca u praksi još od decembra nalazi na godišnjem odmoru, s obzirom na to da ne rade ništa, to ih sigurno neće spriječiti da u augustu 2019. godine odu na kolektivni godišnji odmor u trajanju od tri sedmice.

 

Na sutrašnjoj sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH bit će govora i o usaglašavanju Kolegija Zastupničkog doma kao komisije o prijedlogu dnevnog reda 2. hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o sjednici koja je prekinuta u petak zbog nepostojanja entitetske većine iz RS za usvajanje dnevnog reda. Na ovoj sjednici trebalo je biti govora o migrantskoj krizi i aktuelnoj situaciji u bh. pravosuđu.

 

Članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH trebali bi raspravljati i o zahtjevu prvog zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcionisanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

Naime, državni parlamentarci još uvijek nisu uspjeli formirati stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije koje se bave razmatranjem zakona prije nego se oni nađu na dnevnom redu državnog organa zakonodavne vlasti. Komisije nisu formirane iz razloga što SNSD i stranke okupljene oko Milorada Dodika uslovljavaju rad Parlamentarne skupštine BiH imenovanjem Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Na sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH bit će govora o Prijedlogu deklaracije o osuđenim za ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995., a čiji je predlagač zastupnik Adil Osmanović. Krišto, Zvizdić i Radmanović izjasnit će se i o zahtjevu zastupnika Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku i Prijedlogu zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, a k znanju bi trebali primiti i obavještenje zastupnika Saše Magazinovića, Jasmina Emrića i Šemsudina Mehmedovića o preuzimanju Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.